diumenge, 27 de desembre del 2009

Les TIC i les seves aportacions a la societat


















L'arribada de les Tecnologies de la Informació i les Comunicació és inqüestionable que ha provocat un important a aportació en la nostra societat,en el nostre món actual, i formen part de la cultura tecnològica que ens envolta i amb la qual hem de conviure. Amplien les nostres capacitats físiques i mentals. I les possibilitats de desenvolupament social.
Per altra banda, seguint amb el ritme frenètic de la societat actual i dels continus avenços científics i en un marc de globalització econòmica i cultural, contribueixen a la ràpida adquisició dels coneixements hi ha l'emergència de nous valors, provocant contínues transformacions en les nostres estructures econòmiques, socials i culturals, i incidint en gairebé tots els aspectes de la nostra vida: l'accés al mercat de treball, la sanitat, la gestió burocràtica, la gestió econòmica, el disseny industrial i artístic, l'oci, la comunicació, la informació, la manera de percebre la realitat i de pensar , l'organització de les empreses i institucions, els seus mètodes i activitats, la forma de comunicació interpersonal, la qualitat de vida, l'educació ... El seu gran impacte en tots els àmbits de la nostra vida fa cada vegada més difícil que puguem actuar eficientment prescindint d'elles.

Les seva principal aportació en la vida humana són una sèrie de funcions que ens faciliten la realitzación dels nostres treballs.
Les principals aportacions de les TIC:

- Fàcil accés a tot tipus d'informació, sobre qualsevol tema i en qualsevol format (textual, icònic, sonor), especialment a través de la televisió i Internet

- Instruments per a tot tipus de procés de dades.


- Canals de comunicació immediata,per difondre informació i contactar amb qualsevol persona o institució del món mitjançant l'edició i difusió d'informació en format web, el correu electrònic, els serveis de missatgeria immediata, els fòrums telemàtics, les videoconferències, els blogs i les wiki ...



- Emmagatzematge de grans quantitats d'informació. En petits suports de fàcil transport (pendrives, discs durs portàtils, targetes de memòria ...)

- Automatització de tasques, mitjançant la programació de les activitats que volem que realitzen els ordinadors.

- Interactivitat.Els ordinadors ens permeten "dialogar" amb programes de gestió, videojocs, materials formatius multimèdia, sistemes experts específics - Homogeneïtzació dels codis emprats per al registre de la informació mitjançant la digitalització de tot tipus d'informació: textual, sonora, icònica i audiovisual.

A partir de les tendències actuals, l'evolució de les TIC en els propers anys pot estar caracteritzada pels següents aspectes:

- Progressiu augment dels sistemes informàtics portàtils
- Progressiva difusió de les pantalles planes (TFT)
- Implantació de les tecnologies sense fil: ratolí, teclat, impressores, xarxes LAN ...
- Omnipresència dels accessos a Internet.
- Ús generalitzat dels sistemes de banda ampla per a les connexions a Internet.
- Telefonia mòbil de tercera generació, amb imatge i connexions gràfiques a Internet.
- Subministraments de programari a través d'Internet (es pagarà segons consum, com l'electricitat)
- Multiplicació de les activitats que realitzarem des del ciberespai: telebanca, telemedicina, oci ...
- Generalització de la "pissarra digital" en les aules presencials.

Però en aquest món de les TIC trobem una sèrie de barreres que dificulten el progrés i expansió.

- Problemàtiques tècniques: incompatibilitats entre diversos tipus d'ordinador i sistemes operatius,
- Manca de formació: la necessitat d'uns coneixements teòrics i pràctics que totes les persones han d'aprendre.
- Problemes de seguretat. Circumstàncies com el risc que es produeixin accessos no autoritzats als ordinadors que estan connectats a Internet i el possible robatori dels codis de les targetes de crèdit al comprar a les botigues virtuals, frena l'expansió del comerç electrònic i d'un major aprofitament de les possibilitats de la Xarxa
- Barreres econòmiques. Malgrat el progressiu abaratiment dels equips i programes informàtics, el seu preu encara resulta prohibitiu per a moltes famílies
- Barreres culturals: l'idioma dominant és l'anglès, i en molts casos per la falta de entendiment de la llengua dificulta el poder realitzar una determinada tasca.


En definitiva, les TIC estan fent una important aportació a la societat i estan en continu desenvolupament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada