dimecres, 18 de novembre del 2009

Quina veritat s'amaga darrere dels tòpics?

En la nostra societat hi ha tot un seguit de clàssics tòpics o estereotips.
Entenem per Tòpic segons el diccionari de l'enciclopèdia catalana "una expressió trivial emprada sistemàticament en el mateix sentit.Argument general que s'aplica a tots els casos anàlegs.

tòpic 1: Una imatge val més que mil paraules



En moltes ocasions ens costa trobar les paraules per expressar allò que sentim, percebem, vivim, desitgem...tot el que té haveure sobretot, amb el món dels sentiments i emocions ens costa molt trobar les paraules per poder-ho comunicar a la resta i per això, en ocasions una imatge és un reflex del nostra món emocional, de la mateixa manera que ho pot ser una cançó. Però, cadascú som únics, i irrepetibles ningú com nosaltres trepitjara el planeta terra i les percepcions de cadascú poden ser molt diferents, cadascú percep la realitat segons la seva mirada, i el que a mi m'aporti, m'expressi una determinada imatge res tindrà a veure amb el missatge que proporcioni aquesta mateixa imatge a un altre persona.

tòpic 2: Davant de la televisió, el receptor és passiu


















Els teleespectadors, consumidors de televisió no són passius, són receptors totalment actius ja que, en tot moment elegien, trien allò que volen veure, consumir. Nosaltres en tot moment i lliurement prenen la decisió, la iniciativa del que en aquest moment ens be degust veure a la televisió. No només ens limitem a rebre la informació que ens proporciona sinó que tenim una opinió, unes preferències.

tòpic 3: La violència vista a la televisió o al cinema, genera violència


















Moltes vegades la realitat supera la ficció. La televisió és un mitjà de comunicació molt potent que arriba a molta gent i els missatges pot arribar a difondre en ocasions són susceptibles que algú que no sigui psicològicament estable doncs volgui imitar una serie de conductes violentes antisocials perquè ho ha vist. Perquè ningú que estigui en els seus cabals per molt que vegi en una pel· lícula, un documental una sèrie d'escenes violentes no les reproduirà en la seva vida real, sap diferenciar la realitat de la ficció, tot individu a més té inculcats una sèrie de principis, valors que li permeten diferenciar el que esta bé del que esta malament.



tòpic 4: La televisió és un mitjà generador de modes
















Vivim en una societat consumista i les tendències, allò que esta de moda es plasma en la televisió mitjançant una serie, pel·lícules d'una determinada època,...i subliminalment reben el missatge de que allò està de moda i per tant hem d'anar a comprar-ho perquè si no no estarem a la última.


tòpic 5: La televisió és una finestra oberta a la realitat

Els mitjans de comunicació ens mostren una petita part de la realitat. Ens mostren allò que els interressa mostrar-nos, en ocasions com malahuradament ja em viscut manipulant la informació.


tòpic 6: Els mitjans de masses insensibilitzen les consciències


Estem tant acostumats a rebre determinats missatges i veure fam, una desastre ambiental, un atac terrorista...per la televisió que ha arribat un punt que ens hem fet immunes i no ens afecten, ho veiem com si res com si fos una cosa normal, que forma part d ela nostra quotidianitat a conseqüència d ela invasió d'informació que estem acostumats a rebre


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada